Populaire Trefwoorden

Verbergen

Een Bloedig Pasen: De nieuwe martelaren van Optina Poetsen

Dit waar gebeurde verhaal speelt zich af in de jaren ’80 en ’90 van de 20ste eeuw, de tijd dat Rusland zich opnieuw bekeerde tot het orthodoxe geloof. In deze periode werden meer dan 600 kloosters heropend, waaronder Optina poestyn (250 km ten westen van Moskou). 

Dit klooster werd in de 19e eeuw een belangrijk spiritueel centrum, dankzij de startsen (starets betekent letterlijk ‘oude man’). Rusland’s grootste schrijvers en denkers hebben de startsen van Optina bezocht; Leo Tolstoi en Fjodor Dostojevsky hebben hun ontmoetingen met o.a. vader Ambrosius van Optina in hun romans verwerkt.

Net als bijna alle kloosters werd Optina na de oktoberrevolutie op gewelddadige wijze gesloten; de kloosterbewoners werden verbannen of vermoord. In 1988 werd het klooster heropend.

Een bloedig Pasen vertelt over de wederopleving van dit beroemde klooster, met als centrale gebeurtenis de moord op drie monniken van Optina, de vaders Trofim, Ferapont en Vasily, in de paasnacht van 1993. Meteen na de moord werden zij als nieuwe martelaren erkend en vereerd. Aan de hand van vele tientallen ooggetuigen – monniken, pelgrims en dorpsbewoners – wordt een beeld geschapen van het Russische kloosterleven en de orthodoxe, monastieke spiritualiteit. De Nederlandse lezer maakt kennis met het fenomeen van het martelaarschap, in de personen van de drie nieuwe martelaren van Optina poestyn, maar ook met de enorme gemeenschap van nieuwe martelaren en belijders van Rusland: priesters, monniken en bisschoppen, die tijdens het gewelddadige sovjetregime hun geloof tot aan de dood toe wisten te bewaren, en die nu in de 21ste eeuw als heiligen worden vereerd en nagevolgd. Het boek, dat in 2003 in Rusland verscheen, werd meteen een bestseller, en wordt nu ook in andere europese talen vertaald.