De lijkwade van Turijn
Vanaf het ogenblik dat de Wade haar intrede in de Westeuropese geschiedenis deed, in het midden van de 14e eeuw, is de echtheid ervan in twijfel getrokken.
Op het ruim vier meter lange doek zijn twee afbeeldingen zichtbaar, de voor- en achterzijde van een man, en volgens velen is die man niemand anders dan Jezus Christus.
Maar in navolging van bisschop Pierre d’Arcis, die in 1389 de eigenaren van de Wade in een brief aan de paus van bedrog betichtte, beschouwen vele anderen het doek slechts als een perfide vervalsing, voortgebracht door gewetenloze lieden die munt wilden slaan uit de goedgelovigheid van het vrome en relikwieën beluste volk.
De Britse historicus en journalist Ian Wilson heeft zich reeds vele jaren met de Wade beziggehouden. In dit boek, dat alom wordt geprezen als het tot op heden uitvoerigste en belangrijkste werk op dit terrein, doet hij op voor iedereen begrijpelijke wijze verslag van het uitgebreide wetenschappelijke onderzoek. Waaraan het doek de afgelopen jaren onderworpen is geweest. Een keur van geleerden, onder wie ruimtevaartspecialisten van de NASA, heeft zich met behulp van de modernste technieken over de Wade gebogen en tal van interessante ontdekkingen gedaan. Verder onderneemt Wilson een speurtocht naar het verleden van de Wade vóór de 14e eeuw. Aan de hand van oude kronieken en documenten biedt hij voor die ontbrekende eeuwen een even ingenieuze als intrigerende verklaring.
Wie wil weten of er in onze tijd werkelijk een afbeelding van Jezus Christus bestaat, mag dit fascinerende boek niet missen.